Groei je YouTube kanaal met de YouTube SEO tool vidIQ

door aug 25, 2017

Toen ik mijn eerste YouTube kanaal in 2008 aanmaakte en mijn eerste filmpje uploadde, die niet langer dan 10 minuten mocht duren, zag YouTube er heel anders uit. In die tijd kon je nog je complete beschrijving volstoppen met keywords om in de YouTube top lijsten te bereiken. Anno 2017 is er toch wel iets veranderd in de wondere wereld van YouTube en YouTube SEO.

Met over 1 miljard views per dag is YouTube niet meer weg te denken uit onze digitale strategie. Het is net als Google, een van s ’werelds grootste zoekmachines. Online marketeers of ondernemers actief op het gebied SEO, blijven op zoek naar manieren om content voor een zo groot mogelijk publiek te krijgen. SEO specialisten gebruiken verschillende technieken om een zo hoog mogelijke ranking te behalen in de zoekresultaten van Google. Voor YouTube geld dat niet anders. Maar liefst 58% van bezoeken komen voort uit zoekopdrachten en gerelateerde video’s. Maar waarom gebruiken zo weinig mensen hun kanaal dan tot hun volle potentie? Om er voor te zorgen dat je het maximale uit je YouTube kanaal haalt wil ik je één van mijn handige tools laten zien; vidIQ.

Basic YouTube SEO

Voordat we de tool gaan bespreken wil ik kort je geheugen opfrissen op het gebied van YouTube SEO. Er zijn een hoop factoren die meespelen bij het ranken van je video en kanaal. Ondanks dat het basis kennis is, worden deze enorm belangrijke ranking factoren toch vaak vergeten:

 • Keywords in de titel van je video
 • Lange video beschrijvingen met je belangrijkste keywords er in verwerkt
 • Video tags
 • Views & retention
 • Lengte van de video
 • Aantal subscribers
 • Reacties, likes en dislikes

Wat is vidIQ?

VidIQ is een handige tool voor iedereen die een YouTube kanaal beheerd en de SEO waarde van zijn kanaal en video’s een boost wilt geven. Deze tool heeft een aantal handige features ontwikkeld die je SEO ondersteunen.

Er zijn twee manieren om de applicatie te gebruiken: Via de web-applicatie of via de browser plugin. Elk van deze versies heeft zijn eigen interface. In deze blogpost licht ik de browser plugin toe. Dit omdat deze variant meer gratis opties heeft en meer overzicht bied in YouTube.

Onze auteurs

Don Vermeer (9)

Don is een van de oprichters van Media Ostrich. En sinds 2009 bezig met alles dat met SE...

Paul Deckers (11)

Paul is een van de oprichters van Media Ostrich en heeft jarenlange ervaring als graf...

Analyseer je concurrentie

De tool stelt je in staat om iedere video op YouTube te analyseren.  Het meest opvallende is dan ook de Analyse van de video onderverdeeld in enkele kopjes:

 • Overzicht
 • Social
 • SEO
 • Channel
 • Video Tags
 • Channel tags

Elk van deze kopjes geeft andere informatie over de desbetreffende video weer. Ideaal dus om je concurrentie en de statistieken van video’s in de gaten te houden.

Optimaliseer je eigen video’s

Binnen de Creator Studio van je YouTube account kun je op video niveau gebruik maken van de Tool om de SEO een boost te geven. Dit kan je doen door gebruik te maken van de onderstaande features.

Checklist

Tijdens het optimaliseren van je video’s kun je gebruikmaken van de checklist & SEO Scoring card van de tool.

Door de stappen op de checklist te doorlopen verhoog je de SEO waarde van je video. Maar ook door de actiegerichte tips op te volgend. Zoals hierboven besproken komen zowel basic ranking factoren als keywords in de titel en beschrijving maar ook tags terug. Verder wordt er gekeken naar gebruiker interacties zoals het reageren op comments, social factoren zoals shares op Sociale Media en het gebruik van kaarten, video eindes & annotaties.

Woord-telling van invoervelden

Een simpele maar enorm handige toevoeging via de tool is de woord-telling van je invoervelden. Deze telling vertelt het maximaal toegestane karakters per invoerveld en het huidig aantal woorden.

Aanbevolen tags

Met de aanbevolen tags feature hoef je niet meer te gokken welke tags passen bij je video. De tool analyseert de beste keywords voor jouw content op basis van Big Data Analyse & YouTube trends. Elke aanbevolen tag gaat gepaard met een analyse van het geschatte zoekvolume en de populariteit van het zoekwoord. Vervolgens kun je vanuit YouTube de tag direct aan je video toevoegen.

Keyword Inspector

Met de keyword inspector kun je op zoek gaan naar nieuwe ideeën voor tags. Dit doe je het gewenste keyword in te voeren in de inspector. De inspector haalt op basis van Google Trends & Big data verschillende statistieken op. Allereerst toont hij gerelateerde keywords aan je zoekopdracht. Deze gerelateerde keywords kun je direct aan je video toevoegen door op het plusje te drukken.

Daarnaast laat het overzicht de keyword score zien waarin het zoekvolume en de competitie van het keyword. Ook laat het een grafiek zien die de interesse over een bepaalde tijd weergeeft waardoor je een indruk krijgt of het zoekwoord toeneemt of afneemt in populariteit. Ten slotte laat het, als het genoeg data heeft, een rapportage zien van gerelateerde zoektermen en de competitie van elk van deze zoekwoorden.

Overige features & Pro versie

Behalve de bovenstaande features heeft vidIQ nog overige features zoals Card templates, Video trends, Social conversion tracking. Echter ga ik deze niet bespreken in deze blogpost.

Ten slotte bied de tool een pro version aan. Bij de pro-version unlock je verschillende handige opties die niet in het basic pakket zitten. Ik wil één van deze pro-features toelichten omdat deze enorm handig is voor de (affiliate) marketeers onder ons.

Beschrijving Campagnes

Beschrijving campagnes is een van de opties waarom je deze tool wilt gebruiken. Stel je wilt enkele regels tekst toe te voegen aan het begin van elke video. Zoals een link naar een product, cursus of ander (social) kanaal.

Op dit moment denk je, maar ik ga toch niet 200 video’s één voor één editen? Dat is waar beschrijving campagnes om de hoek komt kijken. Deze optie stelt in je instaat om automatisch aan al je video’s enkele regels tekst met of zonder hyperlink toe te voegen.

De gewenste campagne kan je elk moment aanzetten en weer uitzetten. Het aanzetten voegt de regels toe, het uitzetten verwijderd deze weer. Ideaal om verschillende producten te promoten op via je YouTube kanaal.

Om direct aan de slag te gaan met de tool maak je een account aan via vidIQ en installeer je de Chrome plugin. Ik ben benieuwd met je ervaringen met je deze tool! Laat het weten in de reacties beneden deze blogpost en vergeet deze post niet te delen met je YouTube vrienden.

Bedankt voor het lezen,

Cheers!